افزایش ارتعاشات بیماری زای آنتنهای موبایل در شهرهای بزرگ ایران همچون تهران منشأ بروز نگرانیها و دغدغههای بسیاری شده اند، کارشناسان محیطزیست و بهداشت از ایجاد بیماریهای جسمی برای شهروندان مانند اختلالات خونی و مغزی خبر داده اند.
به نظر میرسد که شهروندان در مادرشهرها هر روز در خطر انواع بیماریهای ناشی از پارازیتها و دکلهای BTC به سر میبرند. این روزها به اندازهای تاثیر منفی آنتنهای تلفن همراه بر سلامت افراد افزایش یافته است که برخی اعضای شورای شهر هم آن را تایید و مضر اعلام کردهاند. با این وجود وزارت ارتباطات اطلاعات این خبر را تکذیب کرده و این آنتنها را منطبق بر استانداردهای جهانی عنوان میکند.
پیشتر هم حسن اصیلیان، معاون محیط زیست انسانی سازمان محیط زیست کشور هشدار داده بود: «براساس گزارشهای به دست آمده و تحقیقات انجام شده، فراوانی امواج الکترومغناطیس که بهطور عمده به دنبال نصب دکلهای BTS در مناطق مسکونی منتشر میشود، باعث بروز مشکلات خونی و مغزی برای ساکنانی که در میدان مغناطیسی تاثیرگذار این امواج زندگی میکنند، شده است و با توجه به اثرات زیان بار این امواج، لازم است راهکارهای اساسی برای کاهش اثرات این امواج در کشور به کار گرفته شود.» بررسیهای بسیاری از کارشناسان و مسئولان پرتوهای وزارت بهداشت هم نشان داده است:«آنتنهای BTS تلفن همراه تشعشعات الکترومغناطیسی از خود ساطع میکنند که قرار گرفتن در معرض این امواج در درازمدت مشکلات مختلفی از جمله سردرد، سرگیجه، مشکلات و تحریکات عصبی و... را برای فرد ایجاد خواهد کرد.» اما با همه این هشدارها، باز هم مسئولان وزارت ارتباطات بهویژه مسئولان شرکت ارتباطات سیار هرگونه خطر احتمالی ناشی از نصب و راهاندازی این آنتنها را مردود اعلام میکنند و معتقدند هنوز عارضه ثابت شدهای در این زمینه وجود ندارد. کارشناسان با اعلام مهاجرت نیمی از پرندگان تهران به دلیل وجود امواج الکترومغناطیس دکلهای BTS، افزایش پدیده جهش زایی ژنتیکی در شهروندان، جانوران و گیاهان شهر تهران را محتمل میدانند. مهر هم در این زمینه مینویسد، در این میان در قانون حفاظت از اشعه کشور مصوب سال ٦٧ مجلس نیز ذکر شده که همه اپراتورهای تلفن همراه برای نصب آنتن ملزم به اخذ مجوز ایمنی از وزارت بهداشت هستند. به رغم افزایش نگرانی عمومی از خطر آسیبهای ایجاد شده از سوی این ارتعاشات ناهمگون نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با بیان اینکه تاکنون مدارکی دال بر خطرات احتمالی آنتنهای تلفن همراه (BTS) از سوی وزارت بهداشت به این کمیسیون ارائه نشده است، میگوید: بر اساس اعلام مسئولان، آنتنهای موبایل با رعایت استاندارد جهانی در کشور نصب میشوند.
حسینعلی شهریاری با بیان اینکه کمیسیون بهداشت و درمان مجلس سال گذشته از وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات برای رفع ابهامات در مورد خطرات ناشی از تشعشع آنتنهای BTS تلفن همراه دعوت به عمل آورده، از توضیحات ارائه شده از سوی وزیر ارتباطات میگوید که مشخص شد، آنتنهای BTS تلفن همراه دارای استانداردهای معتبر جهانی هستند و نصب آنها در نقاط مختلف شهر و منازل مسکونی افراد خطری به همراه نخواهد داشت. او با بیان اینکه در آن جلسه معاون سلامت وزارت بهداشت و درمان نیز حضور داشت، توضیح میدهد: در آن جلسه مقرر شد تا وزارت بهداشت در مورد توضیحات وزیر ارتباطات و وضعیت تشعشع آنتنهای تلفن همراه در کشور بررسی لازم را صورت داده و چنانچه با مشکلی مواجه شدند مراتب را به کمیسیون بهداشت مجلس گزارش دهند. نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی هم ادامه میدهد: تاکنون گزارشی که خطرساز بودن آنتنهای تلفن همراه بر سلامتی افراد را تایید کند از سوی معاونت سلامت وزارت بهداشت به کمیسیون ارائه نشده است. نصب آنتن هایBTS تلفن همراه در اماکن عمومی شهر و نیز منازل مسکونی چندی است با واکنش برخی از اعضای شورای شهر تهران و مردم مواجه شده است. خطر امواج ناشی از آنتنهای تلفن همراه طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی به مراتب کمتر از استفاده از گوشیهای تلفن همراه است که در فاصله بسیار کم، تشعشعات الکترومغناطیسی از خود ساطع میکنند.
بر اساس یافتهها و مطالعات پژوهشگران آنتنهای BTC تلفن همراه در کشور ما معمولا روی دکلهای 10 تا 30 متری و یا روی سقف آپارتمانها نصب میشوند، گاهی نیز هر یک از سه آنتن ایستگاه BTCدر یک طرف یک ساختمان که هر کدام 120 درجه را بپوشاند، نصب میشود. اشعه اصلی آنتن معمولا 6 درجه عمودی را پوشانده و تلاش میشود که اشعه به فاصله هر چه دورتر ارسال شود تا مشترکان در فواصل دور نیز از سیگنال آن بهرهمند شوند. سیگنال یک معمولا در فاصلهای بین 50 تا 200 متر از BTC به زمین میرسد.
فرستندههایBTC قدرتی بسیار بیشتر از گوشی تلفن همراه ارسال میکنند، اما اثرات حرارتی ناشی ازBTC حدود 5 هزار بار کمتر از حداکثر مقدار ناشی از آنتن گوشی همراه در فاصله 2.2 سانتیمتری است. این آنتنها بهدلیل مبادله امواج رادیویی و الکترومغناطیسی باعث تولید آلودگیها و مضراتی برای انسانها میشوند. تاثیر آنتنهایBTC به قدرت آنها و میزان فاصله فرد با آن بستگی دارد، چرا که اگر فردی بهطور دائم در مقابل تشعشعات یک دکل BTCتلفن همراه قرار داشته باشد، حتما این امواج بر او اثرات منفی خواهد داشت؛ مثلا اگر آنتن مذکور درست مقابل خانه مسکونی فردی قرار داشته باشد احتمال صدمات بدنی به او بیشتر است.