شروع زندگی

هرچی میخوای

شروع زندگی

هرچی میخوای

جعبه سلامت (عادات نادرست غذایی در ماه رمضان)

با پیروی از یک برنامه غذایی سالم در ماه مبارک رمضان می توانید افزون بر بهره معنوی به سلامت جسمانی خود نیز کمک کنید......

       

ماه مبارک رمضان فرصت مناسبی برای بسیاری از افراد است که با رعایت یک رژیم غذایی سالم و متناسب با نیازهای این ماه ، علاوه بر بهره مند شدن از آثار و برکات معنوی این ماه به ارتقاء سلامت خود نیز کمک کنند.

در صورت پیروی از یک برنامه غذایی مناسب می توان چربی های اضافی بدن را کم کرد و همچنین بسیاری از عوامل زمینه ساز بیماری های مزمن یا در اصطلاح فاکتورهای خطر را اصلاح کرد.

از سوی دیگر متاسفانه بسیاری از روزه داران به تصور اینکه چون ساعات طولانی گرسنه و تشنه بوده اند می توانند هنگام افطار از هر نوع ماده غذایی و به هر میزان مصرف کنند ، پس از اتمام ماه مبارک رمضان نه فقط به سلامت خود کمک نکرده اند بلکه حتی اضافه وزن پیدا کرده و خود را مستعد ابتلا به بیماری های مختلف می کنند.

در ماه رمضان  اغلب مصرف شیرینی های مصنوعی به شدت در میان مردم افزایش پیدا می کند و متأسفانه روزه داران بدون توجه به عوارض و ضررهای آن به مصرف این گونه شیرینی ها روی می آورند، مردم اغلب هنگام افطار به اشکال مختلفی مانند شربت، زولبیا، بامیه و انواع شیرینی هایی که از قند و شکر مصنوعی تهیه شده، از این شیرینی ها استفاده می کنند. 

کارشناسان معتقدند، غذاهای شیرین با تحریک انسولین موجب ورود قند خون به داخل سلول ها و در نتیجه کاهش قند خون و گرسنگی زودرس می شود ؛ اما در مقابل آن کربوهیدرات های پیچیده از جمله گندم و جو، حبوبات، غذاهای حاوی فیبر و میوه های با پوست به آهستگی هضم شده و موجب می شود افراد کمتر احساس گرسنگی کنند.

 همچنین از عادات غلط غذایی روزه داران خوردن آب سرد هنگام افطار به علت تشنگی زیاد است که باید از این کار نیز پرهیز کرد، بهتر است افطار را با آب گرم یا چای باز و از خرما یا کشمش استفاده کرد.

 توصیه می شود در وعده افطار تا حد امکان سه تا پنج عدد خرما خورده شود، زیرا خرما و کشمش موجب کنترل اشتها شده و از بیش خواری جلوگیری می کند.

 افراط در مصرف انواع شیرینی ها مانند زولبیا و بامیه و حتی خرما هنگام افطار چاقی و اضافه وزن و عوارض ناشی از آن را در پی خواهد داشت.

یکی از مهمترین انواع شیرینی هایی که در سفره های افطار زیاد به چشم می خورد، زولبیا و بامیه است.

 زولبیا و بامیه که شیرینی سنتی ما برای ماه رمضان است، علاوه بر  کالری اضافی که به بدن وارد می کند، بسته به نوع روغنی که در تهیه این شیرینی به کار رفته است، خطر بروز بیماری های قلبی عروقی وبرخی از انواع سرطان ها را نیز در انسان افزایش می دهد. 

استفاده از زولبیا و بامیه به معنای مصرف قند با حجم زیاد است و 
خوردن حجم بالای قند هنگام افطار در بیماران مبتلا به ریفلاکس (بازگشت اسید معده به داخل مری) سلامت آنها را به خطر می اندازد و همچنین چربی موجود در این شیرینی نیز سبب کندی تخلیه معده می شود که برای سلامت مضر است.

برای سرخ کردن زولبیا و بامیه استفاده مکرر ازروغن هایی که به رنگ تیره درآمده اند ابتلا به بیماری های مهلک مانند سرطان را در پی خواهد داشت؛ بنابراین لازم است پس از هر بار سرخ کردن، روغن آن تعویض شود.

روغن نباتی جامد به علت داشتن مقادیر بالای اسید های چرب اشباع مهم ترین عامل بروز بیماری های قلبی عروقی در کشور ما به شمار می رود که در طی فرآیند تولید روغن نباتی جامد فرم طبیعی مولکول اسید چرب تغییر می کند و یک اسید چرب غیر عادی ایجاد می شود که به آن «اسید چرب ترانس» می گویند و  وجود اسید چرب ترانس در روغن و چربی نامطلوب و برای سلامت مضر است و می تواند موجب بروز بیماری های قلبی عروقی و سرطان بشود.

 حتی زمانی که با به کاربردن روغن های مایع این خطرها کاهش می یابند هنوز کالری بالای زولبیا و بامیه به علت داشتن قند و روغن فراوان زمینه ساز چاقی و اضافه وزن است؛ ضمن اینکه از نظر تغذیه ای، مصرف زیاد زولبیا و بامیه موجب کاهش اشتها و حذف وعده اصلی غذا و در نتیجه کمبود های تغذیه ای به ویژه ریزمغذی ها می شود.  

توصیه می شود روزه داران به جای استفاده از غذاهای پرکالری بیشتر به سمت غذاهای فیبردار و کم کالری شامل انواع سبزی ها و میوه های تازه و غلات کامل روی بیاورند که علاوه بر تامین نیازهای روزانه آنان ، باعث بروز اضافه وزن و چاقی نیز در آنان نشود.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد